Loading

Domain Durum Kodları Nelerdir?

Domain Durum Kodları

Domain Durum Kodu Nedir?

Her domain bir veya birden çok durum koduna sahiptir. Domain durum koduna bakarak alan adınızın kullanılabilir durumda olup olmadığı, süresinin dolup dolmayacağı, hacklenme ihtimaline karşı korunup korunmadığı gibi birçok önemli bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu makalemizde durum kodlarının anlamları ve bu kodları gördüğünüzde yapabilecekleriniz hakkında kapsamlı bilgilere ulaşabileceksiniz.

Domain Durumuna Nasıl Bakılır?

Domain durum kodunuzu Whois Lookup (https://www.whois.net/) internet adresinden alan adınız ile sorgulatabilirsiniz. 

Domain Durum Kodları Nelerdir?

Durum kodları client ve server olarak iki ana başlıkta incelenmektedir.

Domain Durum Kodları
Server Durum Kodları
Kod Kodun Anlamı Ne yapabilirsin?
addPeriod Domainin ilk kaydından sonra verilen kullanım süresini ifade etmektedir. Bu sürede domain isminin silinmesi
durumunda kayıt ücretinin iadesi yapılmaktadır.
Domaininizde bir sorun bulunmamaktadır. Bilgilendirme amacı ile düzenlenmiştir.
autoRenewPeriod Kayıt süresi sona erdikten sonra oluşturulan yenileme süresidir. Bu aşamada domain silinirse yenileme işleminin maliyeti tahsis edilmektedir. Domaininizin kayıt defteri tarafından otomatik olarak yenilendiğinin bilgisini vermek amacıyla oluşturulmuştur.Eğer yenileme ücretini ödemek istemiyorsanız, domain firmanız ile seçenekleri konuşmanız gerekmektedir.
inactive Name server bilgileriniz alan adınız ile eşleşmemektedir. Domaininiz DNS sisteminde aktif konumda değildir. Üst düzey domain (TLD) kaydı için gerekli belgeleri sağlamanız gerekebilir. Ayrıca, eğer domain durumunuz bir kaç günün üzerinde bu konumda kaldıysa gecikme durumunu çözebilmek için domain şirketi ile görüşmeniz gerekmektedir.
ok Standart durum kodudur.Aktif konumu ifade etmektedir. Oluşabilecek yetkisiz güncelleme, silme veya aktarımların önüne geçebilmek için domain firmanızdan clientTransferProhibited, clientDeleteProhibited, ve clientUpdateProhibited gibi durum kısıtlamalarını çıkarmalarını isteyebilirsiniz.
pendingCreate Domainizin oluşturma isteğinin alındığını ve işlendiğini gösterir. Eğer TLD özel bir kayıt dönemindeyse süre sonunda alan adınız aktif edilir fakat değilse ve kayıt listesinde bulunmuyorsanız domain firmanızla acilen iletişime geçmeniz gerekmektedir.
pendingDelete Domaininizi 30 gün boyunca geri yüklemediğinizi ve bir kaç gün sonra veri tabanından temizlenerek çıkarılacağını göstermektedir. Silme işlemi    gerçekleştirilirse yeniden kayıt yapılması
gerekmektedir.
Domain isminizin size ait olarak kalması için bir an önce domain
firmanız ile görüşmeli ve seçeneklerinizi konuşmalısınız.
pendingRenew Alan adını yenileme isteğiniz alınmış
ve sisteme işlenmiştir.
Eğer domaininizin yenilenmesini istemiyorsanız domain firmanız ile görüşmelisiniz.
pendingRestore redemptionPeriod durumundaki alan adınızı yeniden yüklemek istediğinizi göstermektedir. Eğer geri yükleme için gerekli belgeler sağlanmazsa domain durumunuz tekrar redemptionPeriod olur. 7 gün süre ile durumunuzu sık sık kontrol etmeli ve domain durumunuz
redemptionPeriod durumuna geri dönerse domain firmanıza başvurmalısınız
pendingTransfer Alan adınızı yeni bir domain firmasına aktarma isteğinizin alındığını ve işlendiğini göstermektedir. Eğer böyle bir talepte bulunmadıysanız, firma ile iletişime geçmelisiniz.
pendingUpdate Alan adınızı güncelleme isteğinizin alındığını ve işlendiğini göstermektedir. Eğer böyle bir talepte bulunmadıysanız, firma ile iletişime geçmelisiniz.
redemptionPeriod Domain firmanız alan adınızı silmeden önceki 30 gün boyunca domain durumunu bu durumda tutmaktadır. Bu periyodun bitimini takiben 5 takvim gününden sonra veritabanından kaydınız silinir ve alınabilir hale gelir. Domaininize sahip olmaya devam etmek istiyorsanız firmanız ile iletişime geçmelisiniz.Uygun ücret ödendikten sonra, firmanız alan adınızı geri yükleyecektir.
renewPeriod Alan adının kullanım süresinin uzatılmasından sonra
başlayan periodu ifade etmektedir. Bu aşamada domain silinirse yenileme işleminin maliyeti tahsis edilmektedir.
Bu sınırlı bir süre için ayarlanmış bilgilendirici bir durum kodudur.
Eğer yenileme istemiyorsanız domain firmanız ile iletişime geçmelisiniz.
serverDeleteProhibited Bu durum kodu alan adınızın silinmesini önlemektedir. Genellikle hukuki uyuşmazlıklar sırasında veya redemptionPeriod durumunda devreye giren nadir bir durumdur. Bu durum alan adınızda mevcutta var olan bir problemi gösterebilir ve bu durumda domain firmanız ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Eğer alan adınızı silmek istiyorsanız öncelikle bu durumu kaldırmanız gerekmektedir. serverDeleteProhibited kodu yetkisiz silme işlemlerine karşı ek koruma sağlamaktadır.
serverHold Domain kayıt operatörü tarafından ayarlanan bu durum kodu DNS 'te alan adınızın aktif olmadığını göstermektedir. Nameserver atanması yapıldıysa bu durum alan adında veya DNS'te var olan bir problemi ifade etmektedir.
serverRenewProhibited Domain firmanızın alan adınızı yenilemeye izin vermediğini gösteren durum kodudur. Bu durum genellikle yasal uyuşmazlıklar sırasında veya alan adınızın silinme durumu ile karşı karşıya kaldığında görülür. Genellikle bu durum kodu alan adınız ile derhal ilgilenilmesi gereken bir durumun söz konusu olduğunun göstergesidir. Alan adınızda bir problem mevcut değil ve siz sadece yenileme yapmak istiyorsanız domain firmanıza bu kodu kaldırması için başvurmalısınız.Bu kısıtlamanın kaldırılması biraz vakit alabilmektedir.
serverTransferProhibited Bu alan kodu, adınızın mevcut domain firmanızdan diğerine aktarılmasını önlemektedir. Genellikle, yasal anlaşmazlıklar sırasında ve redemptionPeriod durumunda geçerli olmaktadır. Genellikle bu durum kodu alan adınız ile derhal ilgilenilmesi gereken bir durumun söz konusu olduğunun göstergesidir. Alan adınızda bir problem mevcut değil ve siz sadece aktarma yapmak istiyorsanız domain firmanıza bu kodu kaldırması için başvurmalısınız.Bu kısıtlamanın kaldırılması biraz vakit alabilmektedir.
serverUpdateProhibited Bu alan kodu adınızı kitleyerek güncelleştirmesini önlemektedir. Genellikle, yasal anlaşmazlıklarsırasında ve redemptionPeriod durumunda geçerli olmaktadır. Genellikle bu durum kodu alan adınız ile derhal ilgilenilmesi gereken bir durumun söz konusu olduğunun göstergesidir. Alan adınızda bir problem mevcut değil ve siz sadece güncelleme yapmak istiyorsanız domain firmanıza bu kodu kaldırması için başvurmalısınız.Bu kısıtlamanın kaldırılması biraz vakit alabilmektedir.
transferPeriod Bir domainin diğer domain firmasına aktarılmasından sonra tanınan kullanım süresidir. Eğer böyle bir talepte bulunmadıysanız, firma ile iletişime geçmelisiniz.
Client Durum Kodları
clientDeleteProhibited Bu durum kodu, domaininizin silme isteklerini reddetmesini bildirir. Bu durum, ele geçirme veya sahtekarlıktan kaynaklanan yetkisiz silme işlemlerini önleyebilecek domain kaydını silmenin mümkün olmadığını gösterir. Alan adınızı silmek istiyorsanız domain firmanıza başvurmalı ve bu durum kodunun kaldırılmasını istemelisiniz.
clientHold Domaininizin DNS'de etkinleştirilmemesini söyleyen bu durum kodu genellikle yasal uyuşmazlıklar, ödeme yapılmaması ve alan adınızın silinmeye tabi tutulması durumunda yürürlüğe girer. Bu durum çözümlenmesi gereken bir durumu gösterir. Alan adınızda herhangi bir sıkıntı yoksa domain firmanız ile iletişime geçerek bu durum kodunun kaldırılmasını istemelisiniz.
clientRenewProhibited Bu durum kodu, alan adınızı yenileme isteklerini reddetmesini bildirir. Bu, genellikle yasal anlaşmazlıklar sırasında veya alan adınız silinmeye tabi olduğunu gösteren nadir bir durumdur. Genellikle bu durum kodu alan adınız için çözümlenmesi gereken bir durumun söz konusu olduğunun göstergesidir. Alan adınızda bir problem mevcut değil ve siz sadece yenileme yapmak istiyorsanız domain firmanıza bu kodu kaldırması için başvurmalısınız.
clientTransferProhibited Bu alan kodu, adınızın mevcut domain firmanızdan diğerine aktarılma isteklerini reddetmesini söylemektedir. Bu durum, ele geçirme veya sahtekarlıktan kaynaklanan yetkisiz aktarımların önlenmesine yardımcı olacak alan adı kaydını aktarmanın mümkün olmadığını gösterir. Alan adınızı aktarmak istiyorsanız domain firmanızdan bu durum kodunun kaldırılmasını istemelisiniz.
clientUpdateProhibited Bu alan kodu domain güncelleme isteklerini reddetmesini söylemektedir. Bu durum, ele geçirme veya sahtekarlıktan kaynaklanan yetkisiz güncellemelerin önlenmesine yardımcı olacak alan adı kaydını aktarmanın mümkün olmadığını gösterir. Alan adınızı güncellemek istiyorsanız domain firmanızdan bu durum kodunun kaldırılmasını istemelisiniz.

 

Administrator
Yönetici / 22 Yazı / 84,0K Okunma


Yorum Yap

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

ya da üye olmadan yorum yap ve onaylanmasını bekle.
ÜST